رسانه‌های همگانی به مثابه شاخه چهارم دولت

علی صدارت

ـــ بررسی: شاهرخ احکامی ـــ 

ناشر: انتشارات یگانه sedaratmd@gmail.com ـــ

دکتر علی صدارت، پزشکی سرشناس،نویسنده، و یک فعال اجتماعی و سیاسی در سال‌های اخیر با کوشش خستگی‌ناپذیر برای روشنایی و آگاهی علاقمندان به برنامه‌های تلویزیونی و نوشتاری خود تلاش فراوانی کرده است. این دو مین کتابی است که از او تا به حال در «میراث ایران» بررسی می‌شود. کتاب اول که در حقیقت گفته‌های آقای ابوالحسن بنی‌صدر و همکاری دکتر صدارت با وی به چاپ رسیده بود و کتاب حاضر.

دکتر صدارت در دیباچه این کتاب می‌نویسد: به کارگیری انواع رسانه‌ها و دست‌درازی به افکار عمومی توسط آنها و انواع دروغ‌ها و ضداطلاعات و سوءاطلاعات را به مردم باوراندن و … در یک کلام مغزشویی مردم، جنگ روانی نامیده می‌شود…  جنگی که «مادرِ همه جنگ‌ها» است. جنگی که قدرت‌ها بدون مدیریت آن، هیچ یک از انواع دیگر جنگ‌ها را نمی‌توانند شروع کنند و ادامه دهند… با جنگ روانی است که رژیم ولایت مطلقه،توانسته و می‌تواند خانم‌های کارمند «فی‌سیبل‌اللـه» در صیغه‌خانه‌ها را به نام «دین» به کمک مشتریان کالای سکس، به جان کارگران جنسی بیندازد و با همان نوع تجاوزات به حقوق انسان‌ها، شکنجه‌گران را به جان زندانیان سیاسی، و نیز افراد یگان ویژه و سایر قوای سرکوب و قوای اطلاعاتی و امنیتی را به مانند حیوانات وحشی به جان هم‌وطنان،‌خواهران و برادران‌شان بیاندازد…

مدت زمان اعتراضات تا تحولات عمده و حتی تغییر رژیم در چند کشور:

ایران: حدود یک سال، یک‌سال و ۳۵ روز در سال ۱۳۵۷؛ فیلیپین: ۴ روز، ۱۹۸۴ رژیم مارکوس در روز چهارم فرو ریخت؛ رومانی: ۸ روز، اعدام نیکلای چائوشسکو در ۲۵ دسامبر ۱۹۸۹؛ تونس: ۱۰ روز، زین‌العابدین بن علی؛ لبنان: ۴-۵ روز (انفجار بندر بیروت در سه‌شنبه ۴ آگوست و شروع تظاهرات در یکی دو روز بعد و استعفای حکومت حسن دیاب نخست وزیر در دوشنبه ۱۱ آگوست ۲۰۲۰ بعد از حدود ۲۰۰ روز از شروع کار)…؛ مصر: ۱۸ روز، حسنی مبارک؛ گرجستان: ۲۰ روز، استعفای ادوارد شواردنادزه در دوم آذرماه ۱۳۸۲ /۲۰۰۳؛ عراق: کمتر دو ماه، استعفای عادل عبدالمهدی در ۲۹ نوامبر ۲۰۱۹؛ الجزایر: ۲ ماه = ۸ هفته، ۱۶ فوریه ۲۰۱۹، «انقلاب لبخند» و استعفای عبدالعزیزی بوتفلیه؛ سودان: ۴ ماه= ۱۶ هفته…

قدرت‌های خارجی در تلاش‌های گسترده خود برای پیدا کردن و یا ساختن «اپوزیسیون» وابسته به عنوان جایگزین این رژیم عاجز و علیل افتاده اند و آنچه تا به حال به عنوان «اپوزیسیون، وابسته ساخته‌اند، آنقدر بی‌مایه است که در دل ایرانیان هیچ جایگاهی ندارد.» … ساختن و شناساندن جنگ روانی قدرت‌ها و انواع حربه‌های استفاده علیه مردم و به این وسیله دفاع ازحقوق مردم و مقابله با قدرت‌ها عمر رژیم ولایت فقیه را هرچه کوتاه‌تر می‌کند و … دوران گذار به نظام ولایت جمهور مردم را هرچه خشونت‌زداتر و هرچه کوتاه‌تر می‌گرداند و … برپایی و پویایی و پیش‌برد مردم‌سالاری و حقوق‌مداری را هرچه بیشترضمانت می‌کند…. شیرازه رژیم ولایت مطلقه فقیه، تئوری من‌درآوردی و مجعول ولایت فقیه است که مهمترین اصلی است که اگر آ‌ن نبود وضعیت میهن ما  (و به جرأت حتی وضعیت دنیا) این که هست نمی‌شد…

به تعریف هارولد لاسول (۱۹۷۸-۱۹۰۲) پروپاگاندا، چهار رسالت اصلی دارد: اول مغزشویی برای «خط‌کشی‌های ارزشی مصنوعی در جامعه و تقسیم من‌درآوردی خودی‌ها و غیر آنها» و دوم: مغزشویی برای «نگهداری و استحکام دوستی و مودت در بین خودی‌ها» و سوم: مغزشویی برای «جلب دوستی و همکاری افراد خنثی» با استفاده از پروپاگاندا و چهارم: مغزشویی برای برانگیختن خشم مفر و نفررت کور علیه دشمن….

در اواسط اردیبهشت سال ۱۳۹۹ در جمعی از هم‌وطنان گرامی در یک تالار گفتگو بحثی در مورد آقای بنی‌صدر بالا گرفت. شخصی مدعی شد خودش از آقای بنی صدر شنیده است که موی زن اشعه دارد و برای اثبات این دروغ تصویری از نشریه انقلاب اسلامی را که در همان زمان منتشر  شده بود را بعد از دستکاری و جعل و فتوشاپ به تماشای حاضرین در تالار گذاشت. ولی طرف مقابل عکس واقعی آن شماره از نشریه را در تالار قرار داد که این البته به اجبار آن هم‌وطن گرامی به اعتراف به جعلی بودن مدرکش شد…. والتر لیپمن از جمله روشنفکران دوران ویلسن بیست و هشتمین رئیس‌جمهور آمریکا… بر این عقیده شد که به جنگ به عنوان «وسیله‌ای برای ارزش‌های آزادی خواهانه» بنگرد! نگرشی که خشونت جزء لاینفکی از قدرت است و آن را در بدترین شکل نمایش خود، بنمایایند…. لیپمن می‌گفت: «افکار عمومی به خیر و صلاح جمعی خود واقف نیستند» و «یک طبقه خاص مردان مسؤول، باید مسایل را تجزیه و تحلیل کرده و نتیجه را به «کله گیج» مردم عادی حقنه کنند. لیپمن به مرحله‌ای از تفرعن رسید که از دید او این «خیل منگ» نه حتی نقش شرکننده بلکه از یک «مشاهده‌گر» بیشتر  نیستند… بسیاری از  جمله خانم بی‌نظیر بوتو می‌گویند «تروریسم اسلامی» و القاعده اصلاً از ابتدا با دسیسه آمریکا و انگلیس و با سرمایه عربستان سعودی و با تسهیلات لجستیک پاکستان خلق شد و نظر خانم هیلاری کلینتون در این باره مثبت است….

در نیاز  قدرت به افکار عمومی می‌نویسد: آقای خمینی برای دلداری دادن سران حزب «جمهوری» «اسلامی» بعد از شکست آنها در نخستین انتخابات ریاست جمهوری، به آنها چراغ سبزی را برای تقلب در انتخابات مجلس اول نشان داد و گفت که «حال شما بروید و مجلس را در دست بگیرید.» وقتی آقای بنی‌صدر به تقلب در انتخابات اعتراض کرد، به وی پاسخ داد که: «مردم حق رأی ندارند… این انتخابات برای افکار عمومی دنیاست که نگویند در کشور آزادی نیست!»… در عصر ما چنان که مرسوم است با مرکزیت قدرت و برای حفظ منافع آن، رسانه‌ها خود نیز از جنس قدرت گشته‌اند. هدف قدرت است و انسان در وسیله‌ای برای خدمت به آن و حفظ منافع آن، ناچیز و از خود بیگانه شده است…

برای استقرار و استمرار مردم‌سالاری در ایران، برای رسیدن به یک مردم‌سالاری پویا در میهن و برای اینکه دموکراسی در جامعه به نقطه‌ای غیرقابل بازگشت برسد، ارائه اولین قانون اساسی با وجود شاخه چهارم در آن شاخه رسانه‌های همگانی امری حیاتی است… هدف این است که در رسانه‌ها از بروز تک‌صدایی و کثرت‌گریزی اجتناب کرد… در این دوران که کشورمان منتظر جرقه‌ای برای اصلاح وضع موجود و تحولاتی بزرگ است با نقش پیدا کردن افکار عمومی توسط رسانه‌های همگانی آزاد و مستقل به مثابه شاخه چهارم دولت حقوق‌مدار، ملت ایران می‌توانند سرنوشتی که برازنده آن و در شأن انسان عصر حاضر است را برای خود و فرزندان خود و نسل‌های بعد رقم بزنند.

توفیق دکتر علی صدارت و همراهانش را در رسیدن به هدف‌های ملی خود آرزو می‌کنیم.