مخالفت رهبر ایران با کناره گیری حیدر مصلحی از وزارت اطلاعات

کوتاه زمانی پس از انتشار خبر پذیرش استعفای حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات از سوی محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران، گزارش شده که به دلیل مخالفت آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران، آقای مصلحی به کار خود در وزارت اطلاعات ادامه خواهد داد. خبرگزاری های داخلی گزارش داده اند که در پی مخالفت رهبر ایران، آقای مصلحی در وزارت اطلاعات ماندنی شده است.این در حالی است که در ساعات پایانی امروز (یکشنبه 28 فروردین) خبرگزاری ها گزارش دادند که حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات ایران، استعفا داده و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، ضمن قبول این استعفا، آقای مصلحی را به عنوان “مشاور رئیس جمهور در امور اطلاعاتی” منصوب کرده است.

این اولین بار است که بعد از پذیرش استعفای یک وزیر از سوی رئیس جمهور، رهبر ایران با استعفا و کناره گیری وی مخالفت می کند. بنابر قانون اساسی ایران، انتخاب وزرا و پذیرش استعفای آنها به عهده رئیس جمهور است و رهبر نقشی در چینش کابینه ندارد، اگر چه گفته می‌شود برخی از وزرا نظیر وزیر اطلاعات با مشورت رهبر انتخاب می شوند.

هنوز از علت اصلی استعفای آقای مصلحی گزارشی منتشر نشده است.

آقای مصلحی پس از آن برای تصدی وزارت اطلاعات معرفی شد که محمود احمدی نژاد در روزهای پایانی دولت نهم (خرداد۸۸) با غلامحسین محسنی اژه ای، وزیر اطلاعات وقت، اختلاف نظرهای جدی پیدا کرد و نهایتا آقای اژه ای را برکنار کرد.

پیش از استعفای آقای مصلحی، منوچهر متکی به حکم محمود احمدی نژاد از وزارت خارجه برکنار شده بود و حمید بهبهانی، وزیر سابق راه استیضاح شد و نتوانست مجددا رای اعتماد مجلس را به دست آورد.

او که تنها وزیر روحانی دولت دهم محسوب می شود، پیش از این نماینده آیت الله خمینی در قرارگاه های کربلا و خاتم الانبیا و سپس نماینده آیت الله خامنه ای در نیروی زمینی سپاه و نیروی مقاومت بسیج بود.
او همچنین قبل از تصدی وزارت اطلاعات مشاور محمود احمدی نژاد در امور روحانیت و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه بود.

در سال ۱۳۸۸ نیز پس از اعلام نتیجه انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری ایران، غلامحسین محسنی اژه ای، وزیر اطلاعات دولت نهم چند روز پیش پایان دوره دولت اول محمود احمدی نژاد از سمت خود برکنار شد.

آقای احمدی نژاد علت برکناری آقای اژه ای را به نا آرامی های پس از انتخابات مرتبط دانست. وی پس از برکناری آقای اژه ای گفت: “اگر وزارت اطلاعات ماموریتش را درست انجام می داد این آسیب ها را در سطح خیابان نداشتیم، یک تعدادی از مردم از دست رفتند.” به گفته آقای احمدی نژاد وزارت اطلاعات “نیاز به تحول” داشت و به همین دلیل حیدر مصلحی از مشاوران خود را برای تصدی این پست به مجلس معرفی کرد.

اما منتقدان آقای مصلحی معتقد بودند که او تجربه لازم امنیتی را برای عهده دار شدن وزارت اطلاعات ندارد. با این حال آقای مصلحی توانست از مجلس رای اعتماد بگیرد و به عنوان ششمین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی کار خود را آغاز کند وزیر اطلاعات معمولا با مشورت رهبر جمهوری اسلامی به مجلس معرفی می شود و سابقه نداشته است که وزیر پیشنهادی از مجلس رای نگیرد و یا استیضاح شود.

وزارت اطلاعات بالاترین نهاد امنیتی – اطلاعاتی در ایران است که در سال ۱۳۶۲ تاسیس شد و محمد محمدی‌ری‌شهری نخستین وزیر آن بود که تا پایان نخست وزیری میرحسین موسوی این سمت را در اختیار داشت. پس از او علی فلاحیان، قربانعلی دری نجف آبادی، علی یونسی، غلامحسین محسنی اژه ای و حیدر مصلحی وزیران اطلاعات بودند.